Hans Frederik Dydensborg interviewer Edouard Nduwimana

Ombudsmandens besøg styrker samarbejdet mellem Burundi og GMA

Publiceret dato

Siden 2014 har GMA doneret medicin og hospitalsudstyr til Burundi for næsten 40 mio. kr. I oktober 2022 besøgte Burundis ombudsmand, Edouard Nduwimana, Danmark for at drøfte et endnu tættere samarbejde.

På en række research- og kontrolrejser til Burundi har Hans Frederik Dydensborg, formand for GMA, flere gange mødt Edouard Nduwimana, og deres gode forhold gav anledning til at invitere ombudsmanden til Danmark, da denne var til møde i Bruxelles. I løbet af to dage besigtigede Edouard Nduwimana GMA’s lager i Skibby og drøftede indsatsen med organisationens læger. Tilfredsheden med resultaterne af besøget var høj, og Edouard Nduwimana ser frem til at udbygge relationen til GMA: ”Burundi er helt klart interesseret i et langvarigt samarbejde med GMA, og en optimering af mængden og kvaliteten af det udstyr, som I sender til os. Vi har problemer med hospitalsudstyr og infrastruktur og mangler læger.”

 

På rette kurs efter opslidende borgerkrig

Burundi er et af Afrikas tættest befolkede lande, og situationen har både økonomisk og socialt været præget af konflikten mellem tutsier og hutuer. I dag ligger landet som nummer 183 ud af 188 lande på Human Development Index over menneskelig udvikling og kæmper med ekstrem fattigdom, som skyldes borgerkrigen i 1990'erne samt efterfølgende politisk og social uro. Landet er derfor meget afhængigt af økonomisk bistand fra udlandet og kæmper med stigende inflation.

”Når GMA har valgt at fokusere på Burundi som modtager, skyldes det først og fremmest udviklingen i landet”, siger Hans Frederik Dydensborg, formand for GMA. ”Vi samarbejder direkte med sundhedsministeriet og First Lady samt kirkelige organisationer, og jeg har fået opbygget et stærkt netværk i landet.”

 

Stort behov for hjælp til sundhedssektoren

Burundis regering har haft begrænset kapacitet til at investere i sundhedssystemet, og mange burundiere har ikke adgang til primær sundhedspleje. Landet er bl.a. hårdt ramt af sygdomme som malaria, tuberkulose og AIDS, og FN anslår, at omkring 120.000 børn er forældreløse som følge af AIDS-epidemien. Desuden havde Burundi det laveste forbrug af antibiotika af noget land i verden i 2015 på 4,4 definerede daglige doser pr. 1.000 indbyggere. Alligevel finder Human Rights Measurement Initiative, at Burundi giver en rimelig adgang til sundhed baseret på indkomstniveauer, og Edouard Nduwimana peger da også på, at udviklingen går i den rigtige retning: ”Vi har ikke de læger og ressourcer, der er brug for, men sundhedssystemet er godt organiseret, og Præsidenten sætter nu fokus på sundhed og uddannelse, for vi er opmærksomme på at - for at et land kan udvikles - skal befolkningen have et godt helbred, og den skal også være veluddannet. Vores læger er meget kompetente, men mange af dem arbejder i udlandet - især i Frankrig og Belgien – så vi skal se på, hvordan vi kan kalde de intellektuelle hjem.

Heldigvis er der en række internationale organisationer, som støtter Burundi, og hjælpen, som Global Medical Aid giver til Burundi, er af afgørende betydning.  Alt, hvad vi beder Global Medical Aid om, er at fortsætte med at hjælpe og samtidig sikre, at de medikamenter, som vi modtager, er i overensstemmelse med loven i Burundi. Derfor er det også utroligt vigtigt, at organisationen fortsat samarbejder med Sundhedsministeriet.

 

 

Edouard Nduwimana blå bog:

Edouard Nduwimana er en burundisk politiker og tidligere indenrigsminister for Republikken Burundi fra 2011 til 2016. Han blev senere den anden vicepræsident for det burundiske parlament, men trak sig fra denne post, da han vandt valget til embedet som ombudsmand.

Nduwimana blev i 2019 Ph.d. honoris causa i Management fra London Commonwealth University.