Nødhjælpsorganisation fik defekt hospitalsudstyr

Publiceret dato

Nødhjælpsorganisationen Global Medical Aid, der arbejder med at sende medicin og hospitalsudstyr til fattige lande i Afrika, anklager nu Region Hovedstaden for at bruge dem som storskrald.

Organisationen har nemlig modtaget masser af brugt hospitalsudstyr fra regionens hospitaler, som slet ikke virker. Alt fra anæstesiapparater over infusionspumper til hjertestartere har vist sig at være defekte.

- Vi er helt klart blevet brugt som en storskraldsordning, hvor hospitalerne bare har kunnet kommet af med det udstyr, der i årevis har stået i kældrene, siger Hans Frederik Dydensborg, der er formand for Global Medical Aid.
Store uforudsete udgifter

Regionens politikere har besluttet, at brugt hospitalsudstyr skal doneres til udviklingslande på en etisk forsvarlig måde. Men ifølge nødhjælpsorganisationen er det direkte uetisk, når hospitalerne donerer udstyr, der ikke virker.

Global Medical Aid har nu brugt store summer på at sikre sig mod at sende farligt udstyr af sted - penge der ellers skulle være gået til at betale nødhjælpstransport.

- Vi har haft en masse unødvendige og uforudsete udgifter, og den videre konsekvens af det er, at vi ikke har kunnet sende de containere af sted, vi havde påregnet, siger Hans Frederik Dydensborg.

I Region Hovedstaden ærgrer det formanden for IT- og afbureaukratiseringsudvalget, der står i spidsen for arbejdet med at genbruge hospitalsudstyr, at donationerne i nogle tilfælde har vist sig at være ubrugelige.

- Selvfølgelig skal udstyret have en vis standard, og selvfølgelig skal det kunne bruges, siger Lise Müller (SF).

Hun mener dog, at Global Medical Aid burde have været klar over udstyrets mangler, da Region Hovedstaden i forbindelse med donationen af hospitalsudstyret sendte et dokument, hvor udstyrets tilstand er listet. Men ifølge nødhjælpsorganisationen kan den liste ikke bruges til meget, fordi listen ikke omfatter alt udstyr, og fordi en række udstyr er listet som funktionelt, selvom det ikke virker.
Donationslager skal sikre kvalitet

For at undgå flere dårlige donationer i fremtiden opretter regionen nu et lager, der skal indsamle brugt udstyr fra hospitalerne og gennemgå det for fejl og mangler, inden det bliver sendt videre til nødhjælpsorganisationerne.

I Region Midtjylland har man allerede gode erfaringer med en lignende ordning.

- Jeg er sikker på, at vi kan finde nogle mennesker, som har lyst til at aftage det her udstyr. Hvis de ikke vil det, er vi jo nødt til at smide det ud. Men selvfølgelig skal vi lære af det her og sikre, at det udstyr, vi donerer, kommer til at have den rette kvalitet, siger Lise Müller.

Det nye donationslager kommer til at koste knap to millioner kroner at drive om året, og pengene skal findes i regionens budget for 2016.

Artiklen er opdateret den 29.12.14. kl. 15.45 med præcisering af, at Global Medical Aid modtog et dokument over udstyrets tilstand, som modtager dog fandt mangelfuld.