Depression stiger med 25% blandt flygtninge i Nepal
Global Medical Aid donerer medicin til en værdi af 25 millioner Rupee
Psykiatriske tilfælde er steget til over 25% i år blandt Bhutanske flygtninge som lever i lejre i Jhapa og Morang. Dr. Madhurima Badre, projektlederen for AMDA-Nepal Primary Health Care Project for Bhutanese Refugees sagde, “Tilfælde af depression er steget med betragteligt med næsten 25% blandt flygtningene.” AMDA (Association of Medical Doctors of Asia) overvåger og tilbyder sundhedsservices for 80,000 flygtninge som bor i tre lejre i Jhapa og en i Morang.
Ifølge Dr. Nirmal Rimal Amda fra Damak hospitalet, så kan man, hvis man sammenligner med den lokale befolkning, sige at flygtningene mest af alt lider af angst depression, hvor en nedtrykt person kan føle angstsymptomer som for eksempel frygt, eller angst (for eksempel PTSD, frygt, social fobi, general angst, etc.). ”På grund af indespærring i lejre i over 17 år lider flygtningene af depression,” sagde Dr. Amda. Han tilføjede, ”Selv i tilfælde hvor flygtningene bliver placeret i et tredje land oplever de angst som stammer fra at skulle til ukendte steder.” Læger siger også at den ældre generation har større chance for at udvikle akut depressions symptomer. ”Dette sker på grund af lange ophold i lejrene, deres uopfyldte ønske om at returnere til deres hjemland, og alderdom,” sagde Dr. Ganesh Mandol, chef for sundhedslejre i Jhara til República.
Der var 1200 tilfælde af depression og forhøjet blodtryk sidste år, men tallet er steget betragteligt ifølge Mondol. Andre lidelser blandt flygtningene er tuberkulose, diabetes, akut åndenødssyndrom, gastrointestinale problemer, COPD (astma). Global Medical Aid (GMA) fra Danmark, en organisation som arbejder i sundhedssektoren, har doneret medicin til en værdi af 25 million rupees til flygtningelejre. Til at behandle angst og depression er der doneret 7,500 tabletter Citalopram og 10,000 Escitaloprame. ”Vi har distribueret gratis medicin gennem AMDA sådan at flygtningene kan få bedre adgang til lægehjælp,” siger Ranjan Ojha, vice-præsident i GMA, mens han understeger stigningen i depressionstilfælde. Han siger videre at andre medikamenter, såsom antibiotika og medicin til kræftbehandling, også er blevet distribueret. GMA har leveret medicin til hospitaler i Damak og Dhulabari i Jhapa distriktet, ligesom Rupendehi og Jorpati i Kathmandu har modtaget gennem AMDA. Mens han understreger at hovedobjektet er at distribuere gratis medicin til de fattige, sagde Ojha, ”Vi vil række ud til de fattige masser som har ingen eller meget lidt adgang til medicin.”
Han tilføjer at GMA planlægger at organisere sundhedslejre i Nepal med start i Gaccha i Morang-distriktet. GMA har også distribueret medicin in Afghanistan, Sri Lanka, og andre steder. Det er er den eneste danske organisation i denne type sociale arbejde.