Årets Helt 2012 - værdiløse piller redder liv

Publiceret dato

Konceptet var så simpelt, at Hans Frederik Dydensborg ikke kunne holde sig fra det.

Hvert år destruerer danske medicinfirmaer op til 8.000 tons medicin, hvor en stor del stadig er anvendeligt.

 

"Imens dør millioner af mennesker i den tredje verden af banale sygdomme som følge af mangel på medicin," siger Hans Frederik Dydensborg.

Det fik den 68-årige advokat til at starte sin velgørende forening Global Medical Aid, som opfordrer firmaer og hospitaler til at donere deres medicin og udstyr til sygehuse i den tredje verden.
76 mio. kr på to år

På blot to år er det lykkedes for Global Medical Aid at sende donationer afsted for en værdi af 76 mio. kr., og i gennemsnit bliver der i dag sendt udstyr og medicin for 3 mio. kr om måneden.

»Det enestående i konceptet er, at det er medicin, som ikke har nogen værdi i Danmark, men redder liv i andre lande,« siger Hans Frederik Dydensborg, som ikke tjener en eneste krone på det velgørende arbejde.

I Danmark bliver medicin typisk destrueret, hvis det udløber inden for seks måneder, eller hvis der er fejl på emballagen.
Ja tak til en blød stol

Samme regler gælder ikke i Global Medical Aids modtagerlande, hvor medicin og hospitalsudstyr er en stor mangelvare, forklarer advokaten.

»De har brug for alt. Selv en blød stol fra lægeværelset siger de ja tak til. Her kan kvinder med underlivsbetændelse sidde frem for på et koldt betongulv,« siger han.

Første land som modtog fragt fra Global Medical Aid var Sri Lanka. Siden har Burkina Faso, Benin, Afghanistan, Nepal, Cambodja og Somaliland fulgt efter. I dag samarbejder foreningen med 16 danske medicinalfirmaer.
Aldrig weekend

Hans Frederik Dydensborg arbejder stadig som advokat. Ved spørgsmålet om, hvor meget tid, han bruger på Global Medical Aid, griner han.

»Det fylder meget, bare spørg min kone. Men jeg har svært ved at skrue ned, når jeg ved, at min hjælp redder liv,« siger Hans Frederik Dydensborg, som har et ønske for fremtiden.

»Der er ingen andre tilsvarende foreninger, derfor så jeg gerne, at flere og andre lande kopierede konceptet«.

Hvem skal være Årets Helt 2012? - afgiv din stemme på fra d. 22. december på www.aaretshelt.dk