Danske senge til afrikanske hospitaler

700 brugte hospitalssenge fra Hvidovre Hospital kommer fremover til at gøre gavn på hospitaler i Benin.

Af Lotte Brochmann

Danske sygehuse kasserer funktionsdygtigt hospitalsudstyr for flere millioner kroner hvert år, fordi der udvikles ny teknologi og man løbende udskifter med nyere udstyr. Men langt størstedelen af det kasserede hospitalsudstyr kan sagtens stadig anvendes og gøre gavn i andre dele af verden, mener man i hjælpeorganisationen Global Medical Aid, som indsamler brugbart medicin og funktionsdygtigt udstyr til fordel for fattige lande.

”Vi stod for et års tid siden med godt 700 relativt velfungerende senge, som skulle udfases til fordel for elektriske senge, så vi aftalte med Global Medical Aid, at de kunne overtage de brugte senge og give dem videre til nogen, som havde brug for dem”, fortæller hospitalsdirektør Torben Ø. Pedersen, Hvidovre Hospital.

Global Medical Aid har samarbejdet med Benin siden 2012.

”I Benin kan de alt – men mangler alt. Lægerne er fuldt ud på vores niveau, men de mangler udstyr”, fortæller formand og medstifter af Global Medical Aid, Hans Frederik Dydensborg.

Så da organisationen fik tilbudt 700 senge fra Hvidovre Hospital, kontaktede man straks Maersk, som tidligere har stillet containere gratis til rådighed for Global Medical Aid, og fik 20 gratis transporter efter eget valg.

Også forsvaret, logistikvirksomheden Damco og Dania Trucking støttede op om initiativet.

Tages i brug med det samme

I dag er alle sengene nået frem til Benin. Global Medicals Aids formand har modtaget kvitteringer som dokumenterer, at hospitalerne har fået det udstyr, man har sendt afsted.

”Sengene blev taget i brug med det samme, og de er overlykkelige for dem. I princippet så erstatter al det udstyr, vi kommer med jo noget, som ikke findes. På de mindste hospitaler ligger patienterne på den bare cement”, fortæller formanden.

Sengene er en stor hjælp, men de løser langt fra alle problemer, understreger han. Benin mangler operationsudstyr, blodposer, undersøgelseslejer, stole, borde og meget, meget mere.

Global Medical Aid håber i nær fremtid at kunne indgå en aftale med Region Hovedstaden om at overtage alt udfaset udstyr.

”Benin har 9 millioner indbyggere og 9000 senge, og hovedstaden har 7000-8000 senge. Hvis man forestiller sig, at alt udstyr som bliver udfaset i hovedstadsregionen de næste 3 – 4 år sendes til Benin, så vil vi i løbet af 3 -4 år teoretisk set have bragt Benins sundhedsvæsen op på den standard, som Region Hovedstaden har i dag. Teoretisk set. Det er jo interessant”, slutter Hans Frederik Dydensborg.

 

OM GLOBAL MEDICAL AID

Global Medical Aid har siden 2010 sendt medicin og udstyr for over 83 millioner kroner afsted til fattige lande. På nuværende tidspunkt donerer Global Medical Aid til Afghanistan, Benin, Burkina Faso, Cambodia, Nepal, Somaliland og Sri Lanka i samarbejde med de pågældende landes sundhedsministerier og/eller internationale organisationer. På længere sigt forventer man at donere til flere lande.

Foto: 700 hospitalsenge fylder en del, og forsvaret stillede midlertidig opbevaringsplads til rådighed i en hangar på den tidligere Flyvestation Værløse. ”Det er jeg ret stolt over, fordi det er ikke noget, de normalt gør”, siger Hans Frederik Dydensborg. (Foto: Jan Aagard).